Selma van Zeeland, eigenaar SiRa

Na ruim 19 jaar ervaring in de jeugdhulpverlening als pedagogisch medewerker, ouderbegeleider en pleeggezinbegeleider, ben ik als ZZP-er een andere weg ingeslagen. Ik geef nu sociale vaardigheidstraining met mijn hond en ben daarnaast coördinator bij Buurtgezinnen. Een stichting die als doel heeft om gezinnen met een vraag en steungezinnen aan elkaar te koppelen en te begeleiden. Werken met kinderen en ouders vind ik ontzettend leuk.

Mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening heb ik in Nijmegen gevolgd. Daarna heb ik een post-HBO opleiding gedaan (Intensieve Orthopedagogische Gezinsbegeleiding). Ik heb veel ervaring opgedaan in het werken met kinderen van 0 t/m 14 jaar en hun ouders. Mijn opleiding tot Topdogtrainer heb ik gevolgd bij Mens & Hond Consultancy.

Mijn missie is om kinderen te begeleiden met mijn hond, zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen en beter om kunnen gaan met tegenslagen in hun nog jonge leven.

Als kind was het mijn grootste wens om een eigen hond te hebben. Ik weet zeker dat ik aan zo’n maatje veel zou hebben gehad. Inmiddels heb ik mijn “kinderwens” vervuld en heb ik twee prachtige en lieve Berner sennen honden: Siena en Ravi (vandaar ook de naam SiRa). Ik wil dat kinderen die (een beetje) in de knel zitten, kunnen genieten van het samenzijn met mijn hond en daar een mooie herinnering aan overhouden.

De Topdog training is een sociale vaardigheidstraining waarbij dat prima kan. Plezier staat voorop en het is typisch een doe-training met een hele positieve insteek en geen “praat-hulpverlening”. Al tijdens de opleiding voelde ik wat een energie zo’n training geeft. Het is leuk om te doen, de opdrachten zijn concreet en er worden veel complimenten uitgedeeld. De transfer naar het dagelijks leven gaat eigenlijk vanzel,f waardoor je positiever en zelfverzekerder wordt. Dat gun ik eigenlijk alle kinderen.

Kwaliteit vind ik ook erg belangrijk. Samen met andere Topdogtrainers hebben we een intervisie groep opgericht: Topdog Midden Nederland. Ons doel is elkaar te ondersteunen, feedback te geven en te blijven vernieuwen. Ook volg ik regelmatig zelf nog trainingen en ga ik naar netwerk bijeenkomsten van Coachen met honden, waar interessante “hondenzaken” besproken worden en workshops gevolgd kunnen worden. Daarnaast is mijn hond gekwalificeerd voor Topdogtraining en wordt hij ieder jaar gekeurd.